Tijdens de Gezondheidsmarkt op zaterdag 3 september hadden diëtisten Noortje Slof en Ellen  van der Niet aan hun kleurrijke stand ook een prijsvraag gekoppeld: “Hoeveel gram vezels bevat deze pot bruine bonen”. Maar liefst 39 mensen  waagden een gokje. De antwoorden varieerden van 3,5 gram tot 2832 gram!

Op donderdag 17 november zijn Ellen en Noortje langs gegaan bij Helmus Wildeman, de winnaar. Hij schatte de hoeveelheid vezels op 93 gram. En zat daarmee het dichtst bij het goede antwoord, namelijk 90,5 gram voedingsvezels in 500 gram bruine bonen!

Hij kreeg de prijs, het kookboek ‘Peulvruchten’ van Jenny Chandler, en een bos bloemen door Noortje overhandigd. Koken (of zoals hij het zelf noemt “het eten klaarmaken”) doet hij 2-3 keer per week, dus het boek komt van pas.

Peulvruchten zijn, onder andere door het hoge vezelgehalte, een gezonde keuze. Het advies van het Voedingscentrum is om 1 keer per week 2-3 opscheplepels peulvruchten te eten (ter vervanging van aardappelen, pasta of rijst).